Kleine investering – grote return on investment – onze top 10 op vandaag!

Als ik nog eens terugkijk naar alle zaken die we tot op vandaag doen, zijn er een aantal zaken die met stip bovenaan staan om met weinig moeite toch grote resultaten te boeken.

En je kan dat terugkrijgen wel heel ruim interpreteren. Ik heb het dan niet alleen over geld besparen, al is dit zeker het geval! Maar evengoed over minder plastiek, minder afval, meer tijd, name it!

En we gaan van 10 naar 1! Dus zeker lezen tot beneden! En er zitten er ook een heleboel tussen in het kader van ‘mei plastic vrij’.

Uiteraard zijn er buiten onze top 10 nog vele andere dingen die we met succes blijven doen, en onthoud dat elke kleine inspanning in de juiste richting veel waard is ook al lukt het niet elke keer!

Ik denk hierbij aan de verbeteringen in de badkamer die toch iets meer efforts kosten en toch lukken en het verplaatsen op andere manieren.

Hoe zit het nu met die top 10?

Op de 10de plaats: Ik hou van mode en mooie kleding. Op die manier heb ik het altijd al belangrijk gevonden om zo veel mogelijk Belgisch te kopen, van een kleine designer of bij een kleine leuke boetiek.

Wat ik heb moeten leren is nog minder kopen, veel minder kopen, alleen als het nodig is, wat niet altijd lukt 🙃. Ook kopen we af en toe mooi tweedehands en last but not least is het belangrijk al deze mooie stuks zo goed mogelijk verzorgen zodat we er zo lang als mogelijk plezier aan kan beleven en dit geldt ook voor onze schoenen!

Verder, op 9, hebben we in de keuken een ommezwaai gemaakt om meer met seizoenen mee te leven en trachten minimaal twee keer per week vegetarisch te eten. We moeten ons hier af en toe nog eens aan herinneren 😉. En de laatste tijd besteden we ook aandacht om dit nog meer zero waste te doen. Dit laatste is zeker nog niet ingebakken, al lukt dit wel beter en beter en ook voor onze drankjes!

Eentje helemaal ik, is onze nummer 8. Ik verwen de mensen rondom mij graag met leuke cadeautjes, al hebben we het de laatste jaren in deze toch over een hele andere boeg gegooid, en dan heb ik het niet alleen over de cadeautjes zelf, ook over de verpakkingen en welke initiatieven hiermee gesteund worden.

Op 7, een belangrijke! Ontspullen en restylen. Goed nakijken wat er overbodig is en zo nodig weg doen. En dit regelmatig eens herhalen. Zo heb je minder en minder ballast! En het geeft ook altijd voldoening, bij mij toch 😁.

En let op! Niet zomaar weggooien. Wat je zelf misschien niet meer kan gebruiken, is misschien wel nog nuttig voor iemand anders. Zo hebben wij al rommelmarkten gedaan, tweedehands gebruikt of de spullen doorgegeven aan vrienden of familie.

Eentje die de nodige voorbereiding vraagt, is onze nummer 6, al lukt het ons toch redelijk goed, is het ‘en vrac’ kopen, of ‘in bulk’. Het s een mind switch, maar eens we dit doen, zijn er nog vele plastic en andere verpakkingen die vermeden worden. Denk maar aan alle pasta’s, ontbijtgranen, noten en noem maar op.

Eentje die we nog niet zo lang hebben, goed voor een waardige 5de plaats, die ik echt fantastisch vind, zijn onze stasherbags. Deze zakjes zijn echt multifunctioneel inzetbaar, bruikbaar in zowel microgolfoven als diepvriezer en kunnen makkelijke in de vaatwasser gereinigd worden. Echt een topproduct om in huis te hebben ter vervanging van een hoop plastic diepvrieszakjes.

Op 4 staan onze afdekfolies in silicone, nog zo’n toppertje. Ok toegegeven, gekocht bij b*l.com, maar als je bedenkt hoeveel plastiekjes hierdoor vermeden zijn is deze aankoop meer dan verantwoord! Zo ook de bijenwassen doekjes en de folie voor in de oven.

Op 3 staan allerhande ‘containers’ voor onderweg, gaande van drinkbussen tot brooddozen en koeken- en fruitdoosjes. Ze helpen ons dagelijks een heleboel verpakkingen te verminderen en zijn echt ingebakken alsof het nooit anders is geweest.

Onze nummer 2 gaat over allerhande zakjes en containers. Eentje die we al doen vanaf de prille start van de blog: Groentenzakjes en foodcontainers. De groentenzakjes kunnen vandaag nog, spijtig genoeg t.g.v. de coronamaatregelen zijn de foodcontainers en onze recup broodzakken niet zo graag gezien. Ik hoop wel dat dit snel terugkomt natuurlijk!

Waar we ook hard op letten tijdens het winkelen, als er dan toch geen verpakking uit te sluiten is, te kopen in een grote verpakking zonder vele kleine verpakkingen erin (koekjes zijn hierin de ‘winnaars’)

En als we het dan nog wat ruimer bekijken, is het zelf meebrengen van eigen zak of rolwagentje een must. Dit deden we al heel consequent voor we met de blog begonnen. Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Ondertussen doen we dit ook bij kledingzaken en andere zodat we nog minder afval.

En met stip op 1, de Sodastream! Ook deze doen we al enkele jaren. Ik wil niet weten hoeveel afval we hierdoor al vermeden hebben samen met het verminderde transport zowel door de winkels als onszelf. Alleen maar een ‘win’ dus. Eentje die we hier ook recent doen is ook de cola met siropen voor sodastream.

Zo, ik hoop voor zij die pas starten of nog zoekende zijn, hier alvast wat overtuiging is bijgekomen om enkele steentjes te verleggen!

Een gedachte over “Kleine investering – grote return on investment – onze top 10 op vandaag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s